Impact Master van de maand november: Armanda Govers (Even geen vlees)

Iedere maand benoemen wij met de hulp van onze fans een inspirerend persoon, duurzaam bedrijf of bijzondere stichting tot Impact Master. Deze maand is dat Armanda Govers, een ware idealist en oprichter van de stichting ‘Even Geen Vlees’.

In 2010 studeerde Armanda af in Milieurecht en na een stage bij overheidsinstantie SenterNovem besloot zij zich vast te bijten in het onderwerp ‘vlees’. Tijdens haar stage deed ze namelijk onderzoek naar biodiversiteit. Ze schrok toen ze leerde dat de Amazone wordt gekapt voor met name veevoer en vleesproductie. Toen zij dit aankaartte bij de overheid wilde die echter niets doen met het onderwerp. “Vanaf dat moment besloot ik dat er iets moest gebeuren. Iedereen zou moeten weten wat voor effect vlees eten heeft op onze planeet, onze gezondheid en de dieren.” Na haar onderzoek werd ze vegetariër, een aantal jaar later veganist.

Vastbesloten haar kennis en verhaal te delen

Gedreven door haar idealen heeft zij onder andere gewerkt voor Greenpeace, de Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. Bij elke plek heeft ze iets geleerd, maar ook veel van haar eigen kennis doorgegeven. “Na een jaartje sabbatical meldde ik me aan voor Utopia, omdat het programma op zoek was naar idealisten.” Utopia was voor Armanda een platform om mensen kennis te laten maken met veganisme. “Vooral de foto-expositie van de stichting Varkens in Nood die ik organiseerde maakte een grote indruk. Twee van de vijftien bewoners zijn veganist geworden en ik kreeg regelmatig berichten van kijkers die minder vlees zijn gaan eten of zelfs vegetariër of veganist zijn geworden.” 

Een paar maanden na het verlaten van Utopia, in mei 2016, richtte Armanda de stichting ‘Even Geen Vlees‘ op. Hiermee stimuleert zij mensen om minder vlees en andere dierlijke producten te eten. Zij schrijft blogs en stukken voor de media, doet fact checks, dient klachten en verzoeken tot rectificatie in, organiseert acties en campagnes, en onderhoudt alle social kanalen. Zij heeft succesvol gelobbyd voor kweekvlees en ze maakt YouTube video’s en straatinterviews waarmee ze mensen aan het denken zet.

Armanda Govers

"Binnen de VVD maak ik écht het verschil”

Je zou het misschien niet verwachten als je al haar activiteiten zo onder elkaar leest, maar Armanda is lid van Liberaal Groen, het Themanetwerk Duurzaam van de VVD. Toen wij vroegen hoe zij hier terecht kwam legde zij uit, “Ik ben ook lid geweest van de Partij voor de Dieren, maar hier had ik natuurlijk te maken met veel gelijkgestemden. Binnen een partij als de VVD ben ik het tegengeluid en kan ik écht een verschil maken.” En dat heeft zij zeker gedaan. Binnenkort zal de VVD zich voor het eerst buigen over de eiwittransitie. 

Overspoeld door de reacties over de Schrijf for Life

Armanda’s meest recente mijlpaal is de Schijf for Life, een plantaardige variant op de Schijf van Vijf die zij samen met andere experts en diëtisten heeft ontwikkeld. “We hadden niet verwacht dat dit zo groot in het nieuws zou komen”, zegt ze lachend. “Ik werd overspoeld met telefoontjes van allerlei nieuwsplatformen, waaronder NOS. Maar Trouw had de primeur!” Ze laat ons het item zien, paginagroot en direct op pagina 3.

Wij zijn ervan overtuigd dat Armanda nog heel veel zal betekenen voor onze planeet, de dieren én mensen.

Ben of ken jij onze nieuwe impact master?

Vegan Masters vindt dat mensen zoals Armanda beloond zouden moet worden voor het prachtige werk dat zij verrichten. Daarom zijn wij van plan om 1x per maand iemand uit te roepen tot Impact Master en hen gedurende deze maand te verblijden met gratis Vegan Masters gerechten. Hier kunnen we jouw hulp bij gebruiken. Wie zou jij graag in het zonnetje willen zetten? Ga naar onze post op Instagram of Facebook en tag de volgende persoon/stichting/onderneming die volgens jou de titel ‘Impact Master’ verdient! 1 december maken we de volgende bekend.