De bewezen effecten van azijn

Wist je dat bij gebrek aan medicijnen azijn werd ingezet bij diabetes? Azijn reguleert de bloedsuikerspiegel na het eten een hoge hoogglycemische maaltijd (een maaltijd met veel witmeel en suiker). De cellen helpen namelijk bij het effectiever uitnemen van suiker uit het bloed. Het toevoegen van één eetlepel azijn aan twee maaltijden per dag kan de bloedsuikerspiegel reguleren. Azijn kan ook ondersteunend werken bij afvallen, betere verzadiging, en het verbeteren van de bloedvetwaardes.

In diverse onderzoeken is aangetoond dat wanneer de testpersoon bij een hoogglycemische maaltijd een scheut azijn toevoegt de bloedsuiker- en de insulinespiegel piek een stuk lager is dan wanneer er geen azijn toegevoegd is. Lees hier het onderzoek

In veel traditionele gerechten met een hoogglycemisch gehalte zie je ook vaak dat er een azijn aan toegevoegd wordt. Bijvoorbeeld bij sushi. De rijst wordt vaak klaargemaakt met rijstazijn. 

Wist je dat… bij het eten van een augurk i.p.v. een komkommer je bloedsuikerpiek na het eten van witbrood ruim 1/3 reduceert. 

Niet bewezen effecten van azijn

Het bloedsuikerregulerende effect van azijn is goed onderzocht, maar over andere toepassingen / wondereffecten van azijn, waarover vaak wordt gesproken, is nog onvoldoende onderzoek beschikbaar om te zeggen dat deze nuttig zijn. 

Zo helpt azijn niet tegen hoofdluizen en het helpt ook niet om je tanden te bleken. 

Wel kan azijn je glazuur aantasten wanneer je dit puur drinkt. Dus drink azijn altijd verdund en met een rietje!

Welke azijn moet ik kiezen?

De kwaliteit van azijn is erg belangrijk. Vaak zie je bij wijn azijn dat 80% uit alcohol azijn bestaat en 20% uit wijn azijn. Kies altijd een biologische appelcider azijn. 

Een vitamine B12-tekort kan leiden tot ernstige misvorming van jonge bloedcellen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Het zenuwstelsel kan ook worden aangetast, wat zich kan uiten in tintelingen of een gestoord gevoel in de ledematen. In ernstige gevallen kan het zelfs tot een verstoring van het evenwichtsorgaan en de bewegingscoördinatie komen. Het ontbreken van klachten betekent niet dat er geen vitamine B12-tekort is, en de minderheid van de patiënten met een lage vitamine B12-spiegel zal klachten ontwikkelen.

Meer weten?

Voedingsexpert Viënne gaat nog dieper in op het onderwerp Vitamine B12