- Melissa
- 5 april, 2023
Eet je huid gezond
Je hebt vast weleens gehoord van het microbioom, dat zijn alle kleine beestjes die in je lichaam leven en ervoor zorgen dat je gezond blijft. Maar wist je dat er ook een microbioom op je huid leeft? Dit bestaat uit kleine organismen zoals bacteriën, schimmels en soms parasieten. Het wetenschappelijk onderzoek naar het belang van het huidmicrobioom op onze gezondheid wordt steeds beter.
Onze huid is ons grootste orgaan en het is belangrijk dat deze gezond is. Een mooie, egale en gezonde huid zorgt voor welvarendheid en zelfvertrouwen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de darmflora invloed heeft op het huidmicrobioom. Onze darmflora wordt voor een groot deel gevormd door onze leefstijl en eetgewoonten. Voeding kan dus invloed hebben op het ontstaan en in toom houden van verschillende huidziekten, zoals psoriasis, atopische dermatitis, rosacea, acne vulgaris en zelfs huidveroudering.
Je huid speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Het kan slechte en goede indringers op de huid onderscheiden, zonder dat daarbij het agressievere immuunsysteem geactiveerd moet worden. Als er genoeg goede bacteriën op de huid aanwezig zijn, kunnen zij ziekmakende bacteriën gemakkelijker weren. De darmen hebben invloed op de huid gezondheid via immunologische stofjes en onderzoeken laten zien dat verschillende huidaandoeningen ook in verband staan met darmziekten. Bijvoorbeeld, 10-20% van de patiënten met een darmziekte zoals colitis ulcerosa hebben ook een huidziekte.
In de grote markt van cosmeticaproducten wordt er meestal alleen gekeken naar behandelingen van buitenaf. Pas de laatste jaren wordt er meer onderzoek gedaan naar hoe dingen zoals ontstekingen in de darm, veranderingen in het eetpatroon, antibiotica, prebiotica en probiotica invloed kunnen hebben op het microbioom van de huid.
Met andere woorden, men onderzoekt hoe wat we van binnen in ons lichaam doen invloed heeft op onze huid.
Er zijn verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond microbioom, waaronder:
- Vezels: Vezelrijke voeding is belangrijk voor het stimuleren van de groei van goede bacteriën in de darmen. Groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden zijn goede bronnen van vezels.
- Prebiotica: Dit zijn speciale soorten vezels die als voeding dienen voor de goede bacteriën in de darmen. Prebiotica zijn onder andere te vinden in knoflook, ui, banaan, asperges en artisjokken.
- Probiotica: Dit zijn levende micro-organismen die kunnen helpen om de darmflora in balans te houden. Probiotica zijn te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en miso.
- Omega-3 vetzuren: Deze vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen daardoor bijdragen aan een gezonde darmflora. Lijnzaad en lijnzaadolie, Chiazaad, Walnoten en walnootolie, Sojaolie, Hennepzaad en hennepolie, Algenolie (afkomstig van micro-algen)zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren. *
- Polyfenolen: Dit zijn plantaardige stoffen die als antioxidanten werken en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Polyfenolen zijn te vinden in groene thee, bessen, noten en chocolade.
Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan deze voedingsstoffen om een gezond microbioom te ondersteunen.
* Het is belangrijk om te vermelden dat de omega-3 vetzuren die afkomstig zijn van plantaardige bronnen, zoals ALA, niet zo efficiënt worden omgezet in de actieve vormen EPA en DHA in ons lichaam als de omega-3 vetzuren die afkomstig zijn van dierlijke bronnen, zoals visolie. Mensen die geen of weinig vis eten, zoals vegetariërs en veganisten, wordt vaak aanbevolen om hun inname van ALA-rijke voedingsmiddelen te verhogen en om eventueel een algenolie-supplement te nemen om hun inname van EPA en DHA te verzekeren.