- Melissa
- 11 april, 2023
Hoe veganisme gezonder is dan je denkt
De richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad adviseren om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Dit advies wordt gedeeld door veel andere voedingsinstanties, zoals de Academy of Nutrition and Dietetics in Amerika en gezondheidsinstanties in Portugal, Engeland, Canada, en Australië. Hoewel er overtuigend bewijs is dat een meer plantaardig en minder dierlijk eetpatroon gezonder is, zijn de resultaten van onderzoeken naar veganisme gemengd. Niet in ieder onderzoek waren veganisten de gezondste groep. Om goede uitspraken te kunnen doen, zijn studies nodig waarbij mensen precies voorgeschreven wordt wat ze wanneer moeten eten en doen. Dergelijke studies zijn echter moeilijk in praktijk te brengen, waardoor er binnen de wetenschap nogal tegenstrijdige resultaten worden gevonden.
Er is binnen de wetenschap nog steeds geen duidelijke definitie opgezet die veganisme moet omschrijven, behalve dat er geen dierlijke producten worden gegeten. Ieder eetpatroon zonder dierlijke producten kan als een plantaardig dieet worden beschouwd. Dit dieet kan zowel gezond als ongezond zijn, omdat er voor bijna ieder fastfood een vegan variant op de markt is. Het feit dat iets vegan is, betekent niet per se dat het ook gezond is.
Er zijn grofweg twee soorten vegans te onderscheiden: die vegans die in eerste instantie alleen aan het dierenleed en/of milieu denken en weinig aandacht besteden aan de gezondheidswaarde van hun dieet en die vegans die vanuit gezondheidsperspectief de switch maken en juist (te) veel nadenken over voedingsstoffen en voedzame voedingsmiddelen. Dit heeft als gevolg dat eventuele negatieve effecten van een junkfood-vegan-leefwijze door de uiterst gezondheidsbewuste veganisten voor een deel niet aan het licht komen, en andersom.
Daarom is het belangrijk om niet alleen onderscheid te maken tussen vegetarisch, vegan of vleeseter, maar ook de kwaliteit van het eetpatroon in beschouwing te nemen. Bijvoorbeeld, als het eetpatroon van de veganisten in de Adventist Health Study 2 wordt vergeleken met de groep veganisten uit de EPIC Oxford Study, wordt duidelijk dat de veganisten uit de Engelse studie veel minder vezels en vitamine C tot zich namen. Dat laat zien dat deze veganisten veel minder vezelrijke volkoren producten en peulvruchten aten en weinig vitamine-C-rijk fruit en groente.
Hetzelfde fenomeen speelt een rol bij onderzoek naar vegetarisme. Gezondheidsbewuste vegetarische Adventisten hebben bijvoorbeeld een hogere levensverwachting en een lager risico op darmkanker dan vleeseters, maar de vegetariërs uit de EPIC Oxford Study hadden dit in vergelijking met de groep mensen die veel vis aten niet.
Kortom, het is dus belangrijk om niet alleen te kijken naar of iemand wel of niet veganistisch eet, maar ook naar de kwaliteit van het voedsel dat geconsumeerd wordt. Er zijn veel veganistische voedingsmiddelen op de markt die niet per se gezond zijn, dus het is belangrijk om bewust te blijven van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de specifieke voedingsbehoeften van het individu. Niet iedereen heeft dezelfde voedingsbehoeften en dus kan een dieet dat voor de ene persoon gezond is, niet voor de andere persoon gezond zijn. Het is daarom belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben en indien nodig supplementen te gebruiken om aan de voedingsbehoeften te voldoen.
Tot slot, hoewel er nog steeds gemengde resultaten zijn in onderzoek naar veganisme en gezondheid, zijn er overtuigende aanwijzingen dat een meer plantaardig en minder dierlijk eetpatroon over het algemeen gezonder is. Het is dus zeker het overwegen waard om over te stappen op een meer plantaardig dieet, maar blijf wel bewust van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt en kies voor gezonde, voedzame voedingsmiddelen.