Porties; is genoeg, genoeg?

Natuurlijk, per persoon verschilt hoe groot jouw ideale portie is. Voor iedere persoon verschilt de portiegrootte zelfs per dag, moment, en zelfs tijd van het jaar.

Wij hebben ervoor gekozen om genoeg in onze maaltijden te doen. Uit research blijkt dat een gezonde hoeveelheid voor een gemiddelde maaltijd per persoon ongeveer 400 gram is.

Dat betekent dat voor sommige grote eters zijn onze maaltijden misschien niet zo groot zijn als ze zouden willen… Een risico dat we na veel nadenken hebben genomen. Ben je een grote eter? Dan kun je er altijd een voorgerecht, bijgerecht of toetje bij nemen.

Waarom deze keuze?

Uit onderzoek van het CBS uit 2018 blijkt dat meer dan de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht heeft. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat we maar blijven dooreten en -drinken, terwijl ons lichaam eigenlijk allang genoeg energie binnen heeft.

Natuurlijk vinden wij de gezondheid van ons medemens heel belangrijk maar dit is niet de enige reden dat we voor deze portiegrootte hebben gekozen. Een andere belangrijke reden is het voorkomen van voedselverspilling.  

Wist je dat...?

Wist je dat in de hele keten, van de akker tot aan de tafel, voedsel wordt verspild?

Bovendien wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig zijn om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu – het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. En dat is slecht nieuws voor onze aarde. (Too Good To Go)

Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. Al die kleine en grotere beetjes verspilling tellen op tot ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per jaar per persoon. De oorzaken van deze verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker.

Door onze portiegrootte zo te maken dat ze voor een gemiddelde persoon voldoende voedingsstoffen bevatten dragen we bij aan het terugdringen van voedselverspilling. Het risico dat mensen eten weg moeten gooien is namelijk veel groter bij grotere porties met meer dan je nodig hebt. En als je dat lekker vindt kun je er natuurlijk altijd als extraatje een van onze kleinere gerechtjes bij nemen. Een kleine power bowl als voorgerecht of een brownie na, zo slecht is dat toch niet? 😉