Tien redenen om vegan te eten tijdens de vegan month

Happy World Vegan Day! Ben je nieuwsgierig geworden naar veganistisch eten, dan is november de maand om te starten met je ontdekkingstocht. Wereldwijd is het namelijk niet alleen Vegan Day, november is ook uitgeroepen tot Vegan Month. Bekende veganisten en veganistische bedrijven laten in deze maand nog meer zien hoe gemakkelijk en gezond veganistisch eten en leven is. 

Iedereen heeft verschillende redenen om veganistisch te leven. De een wil dierenleed voorkomen, de ander is begaan met het milieu. Wij geven je tien redenen om vaker vegan te eten en bewuster te leven.

Het is beter voor het milieu

Als iedereen plantaardig zou gaan eten, zouden we in staat zijn om de uitstootgassen veroorzaakt door de voedselindustrie te reduceren met wel 70% tegen het jaar 2050. Take that global warming! (1)

Het is goed voor je gezondheid.

Je zult snel merken dat je energieker bent en je fitter voelt. Inmiddels is ook bewezen dat de kans op diverse soorten kanker en hart- en vaatziektes vergroot kan worden door met name rood vlees te eten. (2)

Je hoeft niet in te leveren op smaak.

Een veganistisch dieet bestaat allang niet meer uit alleen maar tofu en rode bieten. Tegenwoordig zijn er niet alleen vele gezonde, maar ook fast food vegan opties. Hello, cravings!

Een plantaardig dieet kan bijdragen aan gelukkig ouder worden.

Wist je dat er een paar blue zones bestaan in de wereld? In deze blue zones worden mensen in goede gezondheid 100 jaar of ouder. Een leuk feitje: deze blue zones hebben 1 ding met elkaar gemeen. Je raadt het al, mensen eten hier over het algemeen bijna volledig plantaardig. (3)

Je bespaart ontzettend veel water

Wist je dat er 342.000 liter water per persoon nodig is voor de jaarlijkse vleesproductie? En dat terwijl bijna een vijfde van de wereldbevolking een tekort aan water heeft. (4)

Je helpt overbevissing tegen te gaan

Wist je dat 30% van de gevangen vis per jaar dient als voer voor ons vee. Dit vee wordt vervolgens weer gegeten door mensen. Hierdoor zijn o.a. onze koeien, kippen en varkens de grootste zee roofdieren ter wereld. Door te grote vraag naar vis, voor zowel dierlijke als menselijke consumptie, is het onmogelijk om een duurzame visserij te realiseren. (5)

Vegan eten is easy peasy

Veel mensen denken dat veganistisch eten veel tijd kost en ingewikkeld is. Maar niets is minder waar. Binnen tien minuten bouw je al een heerlijke pasta of maak je supersnel een gezonde vegan stamppot. En als je er even geen zin in hebt, kun je natuurlijk ook nog een heerlijke maaltijd bestellen.

Een betere wereld begint bij jezelf

Het voelt misschien niet zo, maar je kunt als vegan een echt verschil maken. Iedere bewuste keuze die je maakt of iedere euro die je uitgeeft heeft invloed op een betere wereld. Als je natuurlijk de juiste keuze maakt. Niet alleen voor jezelf maar ook voor het milieu en voor de dieren.

Als veganist kook je al gauw creatief en eet je gevarieerd

Vaak denken mensen dat je veel voedingsstoffen tekort komt wanneer je een plantaardig dieet volgt. Dit is niet waar. Een vleeseter moet net zo goed opletten als een veganist welke voedingsstoffen zij wel of niet binnenkrijgt. Bij een plantaardig dieet wordt wel aangeraden om B12 bij te slikken.

De overige voedingsstoffen zoals eiwit, ijzer B1 en B2 kun je gemakkelijk uit veganistische producten halen zoals peulvruchten, noten, tofu en tempeh. (6)

Bij twijfel is het natuurlijk altijd verstandig om contact te zoeken met een diëtist.

Maar alternatieve zoals soja zorgt toch juist voor ontbossing?

Dat klopt. Voor de bouw van sojaplantages worden vaak regenwouden gekapt. Waardoor o.a. wilde dieren een steeds kleinere leefgebied krijgen. Toch is het niet je sojaburger die voor dit alles zorgt. 90% van onze soja inname komt door producten zoals vlees, zuivel en eieren. Het is het voer voor ons vee dat zorgt voor ontbossing en het verlies van biodiversiteit. Zo heeft een runderhamburger van 100 gram 46 gram soja nodig. Terwijl een sojaburger maar 10 tot 15 gram soja nodig heeft.

Wist je dat onze melkkoe zo’n 5 kilo soja per week krijgt om zo te zorgen voor een (te) hoge melkproductie? (7)

Wat je reden ook is, de maand november is een mooi moment om jezelf uit te dagen veganistisch te eten. Wij begrijpen dat het misschien niet altijd even gemakkelijk zal zijn. Om je een beetje opweg te helpen hebben wij een mooie vegan introductiebox gemaakt. In deze box vind je allemaal vegan maaltijden om jouw vegan maand succesvol te beginnen.