Verpakkingen die de wereld (een beetje) verbeteren

Want ja, dat is ons doel, wij willen de wereld verbeteren. Niet alleen voor ons als mensheid, maar juist ook voor de natuur en de dieren. We kunnen er niet meer omheen, onze footprint, en daarmee onze impact op het milieu, is veel te groot. Een plantaardig dieet is één van de beste en makkelijkste manieren om onze milieubelasting een beetje in te perken en gelukkig weten steeds meer mensen dat nu.

Naast dat we met onze lekkere en gemakkelijke vegan maaltijden zoveel mogelijk mensen proberen te overtuigen over te stappen naar een (meer) plantaardig dieet, proberen we ook met de verpakkingen van onze producten zo min mogelijk milieubelasting te veroorzaken.

80% Plasticreductie

Wist je dat we nog maar 20% zijn verwijderd van volledig plastic vrij?

Plastic is een uitstekend materiaal om voedselproducten in te verpakken en vers te houden. Het probleem met plastics ontstaat echter bij het weggooien en als afval verwerken ervan. Omdat reguliere plastics niet biologisch afbreekbaar zijn en er vaak onzorgvuldig mee wordt omgegaan in de afvalstroom, komt er veel plastic in het milieu terecht en wordt vervuiling met (micro)plastics een steeds groter probleem.

Helaas kunnen we er nog niet helemaal om heen om plastics te gebruiken in onze verpakkingen voor dagverse levering. Maar we hebben ons plasticgebruik wel met 80% weten te verminderen ten opzichte van gangbare verpakkingen. We hebben maanden besteed aan het vinden van de beste en meest duurzame optie voor elke productverpakking. Daarbij mocht de keuze voor de verpakking natuurlijk niet ten koste gaan van de versheid. En omdat we onze vegan maaltijden door heel Nederland verzenden mogen onze verpakkingen zeker niet lekken zodat jouw bestelling goed wordt afgeleverd bij jou thuis. 

De makkelijkste en goedkoopste manier zou zijn geweest om onze producten gewoon in plastic te verpakken, maar makkelijk en vervuilend is voor ons geen optie. Wij willen namelijk dingen anders en beter doen!

Voor elk product de juiste verpakking

We zijn op zoek gegaan naar verpakkingsbedrijven met hetzelfde streven als dat van ons: zo duurzaam mogelijk verpakken met zo min mogelijk plastic. Uiteindelijk zijn wij bij verschillende bedrijven terecht gekomen: RAPUK, Nutripack en LH Verpakkingen. We hebben van elk van deze producenten de verpakkingen gekozen die het beste passen bij onze maaltijden.

Voor onze poké bowls hebben we gekozen voor 100% composteerbare bakjes met een coating van PLA. Wat je ziet glimmen aan de binnenkant van de bowls is dus een biologisch afbreekbaar polymeer. Om deze bowls af te sluiten gebruiken we een sealfolie die ook gemaakt is van PLA en dus ook 100% afbreekbaar is. (De gehele verpakking voldoet een de Europese norm EN13432.) Je kun deze verpakking daarom in zijn geheel in de bio-bak of bij het restafval weggooien. (Dit is afhankelijk van het type afvalverwerking dat jouw gemeente gebruikt. Om het helemaal goed te doen kun je daarom het beste informeren hoe dat in jouw woonplaats geregeld is.)

Voor onze curries, pasta’s en stamppotten hebben we een hele nieuwe oplossing gevonden in de vorm van een kartonnen tray die aan de binnenkant maar een heel dun laagje kunststof coating nodig heeft om vet- en waterdicht te zijn. Deze verpakking gebruikt maar een fractie van het plastic dat in gangbare tray-verpakkingen wordt gebruikt. Hierdoor is het wel zo dat de sealfolie minder makkelijk af te scheuren is dan bij andere verpakkingen. Het makkelijkste is dan om er even een mesje bij te pakken om de verpakking open te snijden. Kleine moeite als je weet waarom je het doet toch?

Voor onze ander producten gebruiken we compleet papieren of kartonnen verpakkingen, of verpakkingen van karton met aan de binnenkant een easy-peel folie. Deze folie kun je gemakkelijk in zijn geheel lostrekken van het karton en zo gescheiden weggooien. Deze oplossing reduceert het plasticgebruik met ruim 80% ten opzichte van vergelijkbare verpakkingen.

Voor al onze verpakkingen van papier gebruiken we zoveel mogelijk verantwoordelijk gewonnen houtpulp, en waar mogelijk kiezen we voor FSC gecertificeerd materiaal.

VeganMasters_ReadyToHeat_Steps_4-Products

Scheiden

Ons streven is om uiteindelijk 100% plastic vrij te zijn en we blijven dan ook altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden! In tussentijd kun je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu door onze verpakkingen op de juiste manier weg te gooien, door te zorgen dat alle gescheiden onderdelen in de juiste afvalstroom terecht komen. Op al onze verpakkingen staat hoe je de onderdelen moet scheiden.