Is intermittent fasting gezond?

Intermittent fasting, ook wel bekend als periodiek vasten, is een populaire manier om gewicht te verliezen en gezondheidsvoordelen te behalen. Tijdens het vasten vindt er een verschuiving van energie plaats: van groei en reproductie naar onderhoud, recycling en reparatie om de bescherming en het voortbestaan van de cellen te verbeteren. 

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting, zoals continue calorische restrictie, late time-restricted feeding (L-TRF), early time-restricted feeding (R-TRF) en alternate-day-fasting (ADF).

Uit onderzoek blijkt dat er op de lange termijn geen verschil is tussen de verschillende vormen van IF en continue calorische restrictie als het gaat om gewichtsveranderingen. Wel zijn er lichte BMI-dalingen en verbeteringen in de glucosehuishouding te zien bij ADF en TRF in vergelijking met een normaal dieet.

Er zijn ook duidelijke verschillen in gezondheidsuitkomsten tussen early TRF en late TRF. Late TRF heeft geen effect of zelfs een negatief effect op de glucose-, bloeddruk- en vetwaarden, terwijl early TRF juist veel gunstige effecten laat zien op onder andere het gewicht, de glucosewaardes, de insulineresistentie en vetwaarden. Hierbij speelt waarschijnlijk de biologische klok een grote rol.

 

Hoewel intermittent fasting veelbelovend lijkt, zijn er nog te weinig onderzoeksgegevens om het aan te raden als therapie voor gewichtsreductie en verbetering van bloedsuikerspiegels voor een grote patiëntengroep. Diabetici wordt sowieso afgeraden om op eigen houtje te starten met intermittent fasting en dienen eerst te overleggen met hun diabetesverpleegkundige en arts.

 

Naast de nog in ontwikkeling staande kennis over IF, is het ook de vraag of early TRF goed toe te passen is in onze leefwijze. Calorische restrictie met ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen kan dan wellicht haalbaarder zijn.

 

Al met al lijkt intermittent fasting een veelbelovende manier om gewicht te verliezen en gezondheidsvoordelen te behalen. Het is echter belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je aan intermittent fasting begint en om altijd te overleggen met een arts of diëtist als je gezondheidsproblemen hebt.



Meer weten?

Voedingsexpert Viënne gaat nog dieper in op het onderwerp Intermittent Fasting